Vilket mättar mest? Potatis eller ris? Gröt eller yoghurt? Äpple eller banan? Popcorn eller chips?

 

Vinnaren är potatis, gröt, äpple respektive popcorn.

Något otippat toppar vanlig kokt potatis, som de senaste åren hamnat i skamvrån för sitt relativt höga energiinnehåll och sin påverkan på blodsockret. En förklaring är att kokt potatis innehåller en stor andel vätska och just matens volym ger ett viktigt bidrag till mättnadskänslan. Det finns särskilda sensorer i magsäcken som känner av hur mycket magen töjs ut.

Om man äter portioner som väger lika mycket så mättar potatis tre gånger så mycket som vitt bröd. Tillagad som pommes frites rasade däremot potatisen en bra bit ned på listan. Enligt samma logik mättar havregrynsgröt mer än skorpor som innehåller exakt samma mängd kalorier. En croissant mättar bara hälften så mycket som vitt bröd. Den långsamma nedbrytningen av mikronäringsämnen i fullkorn bidrar till att mättnadssignalerna till hjärnan skickas ut under längre tid.

Frukt mättar generellt väldigt bra, däremot mättar bananer väsentligt mindre än äpplen och apelsiner. Och bland snacks sticker popcorn ut i positivt riktning. De fyller bra i magen utan att bidra med så många kalorier.

Benlyft

Utmana dig själv med dagens fråga! Kan du svaret?
Varje dag kommer en ny fråga som handlar om livsstil, våra diagnoser eller om Riksförbundet HjärtLung.